Scheiden met kinderen

Het hoge woord is eruit: jullie gaan uit elkaar. Wellicht voel je je op dit moment wel het kwetsbaarste ooit. Er komt veel op jullie af en als jullie scheiden met kinderen, maak je je waarschijnlijk extra zorgen. Want jullie kinderen scheiden mee. In een onderzoek gaf bijna driekwart van de ouders met een vechtscheiding aan, dat hun kinderen meer geleden hebben dan nodig was. 10% van de kinderen krijgt ernstige problemen door een scheiding.
Waar lopen jullie zelf tegenaan? Juist nu jullie in die emotionele rollercoaster zitten, hebben jullie ook nog eens veel te regelen. Om maar een paar dingen te noemen:

Hoe kunnen we jou persoonlijk helpen om de last te verlichten?
Wij gaan verder als de wereld denkt dat jullie scheiding een afgesloten hoofdstuk is.

Mediation bij scheiden met kinderen

Als ouders scheiden, moeten een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant geschreven worden. In onderling overleg worden afspraken gemaakt, maar vaak komt een scheidend echtpaar hier niet zelfstandig uit. Als je niet meer van elkaar houdt, de één samen oud wil worden terwijl de ander zijn spullen al heeft gepakt, emoties hoog oplopen of alleen de individuele belangen nog tellen, dan is het moeilijk om samen te werken.Het is fijn als je mensen om je heen hebt die jullie en je kinderen door deze tijd heen helpen. Een scheiding is voor ouders én kinderen namelijk een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Er zijn verschillende mensen die jullie willen helpen:

 1. Jullie vrienden en familie
 2. Een advocaat
 3. Scheidingsbemiddelaar van Buitengewoon Mediation

1. Jullie vrienden en familie
Jullie vrienden en familie zijn het meest betrokken en dat maakt het voor hen ook moeilijk om onpartijdig te blijven. Over jullie scheiding hebben ze een eigen mening. Ze houden van jullie, hebben hun eigen emoties én belangen. Daarnaast kunnen gesprekken met verschillende familieleden en/of vrienden ook leiden tot ruzies onderling.

2. Een advocaat
Wanneer je kiest voor een advocaat, dan kies je voor een zakelijke sfeer waarin minder ruimte is voor emoties. Formaliteiten worden geregeld, maar jullie kind heeft geen stem en nazorg ontbreekt. Wat gebeurt er als de opgestelde plannen niet worden nageleefd? Een advocaat inhuren is een dure oplossing.

3. Scheidingsbemiddelaar van Buitengewoon Mediation
Een mediator is onafhankelijk. Wij dienen alleen jullie belang en dat van de kinderen. De zorgen over de scheiding nemen we jullie compleet uit handen. Samen schrijven we het ouderschapsplan en wij zorgen voor de juridische en administratieve afwikkeling. Heeft één van jullie (tijdelijke) woonruimte nodig, dan helpen we je hierbij. Maak je ook geen zorgen over bijvoorbeeld pensioenen en verzekeringen. Deze financiële zaken worden je uit handen genomen. Jullie hebben tenslotte al genoeg aan je hoofd. We geven jullie rust, structuur en een oplossing. Samen komen we eruit.

Kinderen en scheiding

Ook al gaan jullie als partners uit elkaar, jullie blijven altijd de ouders van jullie kinderen. Of je het wil of niet: jullie moeten contact blijven houden. De zorg voor de kinderen tijdens en na het scheidingsproces is dan ook heel belangrijk. Kinderen krijgen meer mee van een scheiding dan ouders denken.
Wij zijn gespecialiseerd in scheiden met kinderen. We praten met jou en je partner over de kinderen en, als jullie dat willen, praten we ook mét de kinderen. Want een studie heeft aangetoond dat kinderen achteraf vaak vinden dat ze teveel aan de zijlijn hebben gestaan.

Wij geloven in de eigen kracht van ouders en zien in iedere ouder een lieve vader of moeder die onvoorwaardelijk van zijn of haar kind houdt. We geven jullie daarom graag tips hoe je bijvoorbeeld kunt voorkomen dat je kind in een loyaliteitsconflict terechtkomt, of hij de schuld van de scheiding bij zichzelf zoekt. Kijk eens op www.villapinedo.nl waar kinderen van gescheiden ouders zoal mee worstelen.
Door het nét even anders aan te pakken, kun je je kind vaak al helpen om deze verdrietige tijd goed door te komen.

Jullie kinderen hebben op onze website een eigen pagina: Als je ouders scheiden. Hier vinden ze antwoorden op de meest gestelde vragen.

Praten mét de kinderen

Hoe gaat het écht met jullie zoon of dochter?
Wij zijn ervaren en getraind om met kinderen een gesprek te voeren op hun eigen belevingsniveau. Dit zijn gesprekken waarbij je kind centraal staat en niets moet. Je kind zal niet gedwongen worden om te praten.
We kiezen voor deze gesprekken een kindvriendelijke locatie uit. Soms komt uit deze gesprekken dat een kind (tijdelijk) behoefte heeft aan extra zorg. Het kan dan goed zijn om een extern deskundige in te roepen. Denk hierbij aan een gezinscoach, kinderpsycholoog of kindertherapeut. Zij ondersteunt en helpt je kind via gesprekken, oefeningen en spelvormen, passend bij de belevingswereld van je kind. Deze begeleiding vindt buiten het juridische proces of het mediationtraject plaats.

Stappenplan scheiding/ontbinding geregistreerd partnerschap Buitengewoon Mediation

 1. Als jullie willen scheiden, maak je een afspraak met Buitengewoon Mediation. Ook als je partner (nog) niet wil scheiden, ben je van harte welkom.
 2. Tijdens ons eerste gesprek luisteren we naar jullie verhaal en wensen. We inventariseren wat er eerst moet gebeuren en stellen een stappenplan op.
 3. De vervolggesprekken worden ingevuld met jullie pijnpunten en behoeftes. Is de scheiding al door jullie beiden geaccepteerd? Hoe is de sfeer in huis? Hoe gaan jullie om met de emoties van de kinderen? Komen jullie samen tot oplossingen? We luisteren naar jullie beiden, bemiddelen en zijn eerlijk en kritisch.
 4. Tegelijkertijd gaan we het gesprek aan met jullie kind(eren), als jullie dat willen. Kinderen willen jou vaak in deze fase ontzien en pleasen. Als neutrale partij praten we met hem/hen, waardoor ze loyaal kunnen blijven aan jullie beiden.
 5. Vervolgens praten we jullie bij over jullie kind(eren) en zetten we een actieplan op, indien nodig.
 6. We maken in goed overleg afspraken over alles wat geregeld moet worden, zoals de omgangsregeling, woonruimte, bezittingen en financiën.
 7. Buitengewoon Mediation schrijft het ouderschapsplan en het scheidingsconvenant.
 8. De advocaat met wie Buitengewoon Mediation samenwerkt, dient het verzoekschrift in bij de rechtbank. Hij verstuurt de akte van berusting en zorgt voor inschrijving van de scheiding in de burgerlijke stand. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Kinderen tussen 12 en 18 jaar oud ontvangen een uitnodiging van de rechtbank om hun mening te geven. Ze hoeven niet naar de rechtbank, maar mogen ook een brief terugsturen.
 9. We ronden het traject af.
 10. Na een half jaar hebben we een terugkomafspraak.

Nazorg

Met het ondertekenen van alle documenten is jullie scheiding definitief. Daar komen allerlei gevoelens bij kijken. Hierdoor kunnen er nieuwe vragen ontstaan, zowel emotioneel als financieel. Ook in de volgende fase, als de nieuwe situatie geland is en jullie levens zijn veranderd.

Wordt het ouderschapsplan nageleefd? Werken de gemaakte afspraken? Als scheidingsbemiddelaar bieden we nazorg, zodat irritaties niet escaleren. Dat doen we voor jullie én voor jullie kinderen.
Je kunt altijd contact met ons opnemen. Ook (juist!) als de praktijk anders loopt dan jullie afgesproken hebben.

Ongeveer een half jaar na het traject hebben we een terugkomafspraak. We horen graag hoe het met jullie gaat en of het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan nog werken in de praktijk. Hoe gaat het met de kinderen? Hoe gaat het met jullie als ouders? We willen jullie graag ondersteunen, ook in het traject dat na de echtscheiding komt. De eerste nazorgsessie is gratis en verplicht je tot niets.

Ik wil er samen uit komen

Buitengewoon Meditation

Ben je nieuwsgierig geworden, heb je vragen of wil je meer weten over Buitengewoon Mediation bel dan gerust naar 06 - 40 22 52 03 of maak gebruik van het onderstaand contactformulier.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"WHAT HAPPENS TO YOU ISN’T ALWAYS WITHIN YOUR CONTROL. BUT HOW YOU HANDLE IT, IS"

   

Onze organisatie is samenwerkingspartner van het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) en werkt met dezelfde werkwijze en methodiek 1 Gezin, 1 Plan.

06 - 40 22 52 03info@buitengewoonmediation.nl