Ouderschapsplan

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie een minderjarig kind of-kinderen? Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht als je minderjarige kinderen hebt en uit elkaar gaat. Dit geldt bij:

 • getrouwd bent en gaat scheiden
 • bij scheiding van tafel en bed
 • bij het beëindigen van geregistreerd partnerschap
 • bij het beëindigen van samenwonen als jullie samen het ouderlijk gezag hebben

De wet schrijft voor dat in het ouderschapsplan in ieder geval afspraken staan over:

 • waar gaan de kinderen wonen, en hoe regel je het co-ouderschap of de omgangsregeling; wie brengt en haalt ze als ze van de een naar de ander gaan; hoe doe je het in vakanties en op feestdagen
 • afspraken over de opvoeding: welke normen en regels gelden er en hoe voorkom je dat ze bij de één heel anders opgevoed worden als bij de ander; hoe brengen kinderen hun vrije tijd door; hoe regel je lidmaatschappen van verenigingen en dergelijke
 • geldzaken: wie betaalt wat en hoe is de kinderalimentatie geregeld
 • hoe regel je het onderling overleg en informatie, bijvoorbeeld over de voortgang op school (wie gaat er naar de ouderavonden en hoe wordt de ander geïnformeerd), maar ook over hoe het ouderschapsplan werkt en op welke manieren je problemen er over oplost
 • hoe verloopt het contact met de rest van de familie (opa’s, oma’s, neefjes en nichtjes) en hoe ga je daar mee om als één van de ouders overlijdt
 • afspraken over eventuele verhuizingen

Kinderen vanaf twaalf jaar hebben hoorrecht, jongere kinderen worden alleen gehoord als de rechter dat noodzakelijk vindt.

In de mediationgesprekken is er veel aandacht voor de kinderen, opvoedwaarden en afspraken die jullie van belang vinden ten aanzien van de nieuwe (leef)situatie. Wij zullen jullie hierin begeleiden.

Wijzigingen in het ouderschapsplan

Kinderen groeien op en worden ouder en dus verandert er voortdurend van alles. In plaats van te proberen om meteen alles voor de toekomst te regelen en vast te leggen, kun je beter afspreken om op gezette tijden, bijvoorbeeld één keer per jaar, bij elkaar te gaan zitten om te bekijken of het ouderschapsplan aanpassing nodig heeft. Je kunt dan ook eventuele problemen beter met elkaar regelen, bijvoorbeeld als het met je kind anders loopt dan je verwacht had, of als een van je kinderen problemen heeft – hoewel je natuurlijk als het acuut is, niet op een vaste afspraak moet wachten!

Je kunt de wijzigingen met zijn tweeën vaststellen; je hoeft niet opnieuw naar de rechter. Het is wel goed de nieuwe afspraken op papier te zetten en beide te ondertekenen. Uiteraard kunnen wij jullie hierin ook begeleiden en van advies dienen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wil je meer informatie ontvangen? Je kan ons vrijblijvend bereiken op info@buitengewoonmediation.nl of ga naar contact.

Ga naar contact

Buitengewoon Meditation

Ben je nieuwsgierig geworden, heb je vragen of wil je meer weten over Buitengewoon Mediation bel dan gerust naar 06 - 40 22 52 03 of maak gebruik van het onderstaand contactformulier.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"WHAT HAPPENS TO YOU ISN’T ALWAYS WITHIN YOUR CONTROL. BUT HOW YOU HANDLE IT, IS"

   

Onze organisatie is samenwerkingspartner van het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) en werkt met dezelfde werkwijze en methodiek 1 Gezin, 1 Plan.

06 - 40 22 52 03info@buitengewoonmediation.nl