Als je ouders scheiden

Heb je net te horen gekregen dat je ouders gaan scheiden? Dat vinden we heel erg voor je. Hoe voel je je? Ben je boos of verdrietig? Misschien maakten je ouders weleens ruzie en ben je opgelucht dat dat nu stopt?
We kunnen ons goed voorstellen dat je veel vragen hebt. We hebben er hieronder een aantal beantwoord, zodat je een beetje weet wat er allemaal gaat gebeuren.

Waarom gaan papa en mama uit elkaar?

Je ouders gaan uit elkaar omdat ze niet meer verliefd zijn op elkaar. Bij grote mensen kan dat gebeuren. Het heeft niets te maken met hoe lief ze jou vinden.

Bij wie ga ik wonen?

Als je jonger dan 12 jaar bent, bepalen je ouders en de rechter bij wie je gaat wonen. Als je tussen de 12 en 18 jaar bent, krijg je een brief van de rechtbank waarin gevraagd wordt naar jouw mening over de scheiding en wat jij graag wilt. De rechter beoordeelt of jouw wens uitgevoerd wordt.

Hoe vaak zie ik mijn vader of moeder nog?

Als je ouders scheiden, zie je je ouders niet meer elke dag. Je bent óf bij mama óf bij papa. Sommige ouders verdelen de week precies door de helft en dan zie je je vader en moeder evenveel. Andere ouders vinden het beter om de week te verdelen in bijvoorbeeld het weekend en de schooldagen. Ze kiezen altijd een verdeling die voor iedereen het beste is. Wat zou jij zelf graag willen?

Wat is een ouderschapsplan?

Alle afspraken die je vader en moeder met elkaar maken over jou (en je broertjes of zusjes) zetten ze in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wanneer je bij papa en wanneer je bij mama bent.

Wat is een convenant?

Je ouders moeten ook andere afspraken maken met elkaar, zoals wie er in het huis blijft wonen en hoe je ouders het geld en de spullen verdelen. Dat schrijven ze in het convenant.

Wie is er voor jou?

Vertel het tegen je vader of moeder als
… je veel piekert over de scheiding
… je je zorgen maakt
… je verdrietig of boos bent
… je vragen hebt
… je gewoon wilt praten over hoe het gaat
Of zeg het tegen iemand anders die je vertrouwt, zoals een tante, opa, coach of juf. Je mag het ook tegen ons vertellen. Wij willen graag naar jou luisteren.

Ken je de site voor kinderen van gescheiden ouders www.villapinedo.nl? Je leest er berichtjes van leeftijdsgenoten en reacties. Ook jij kunt op het forum meepraten en antwoorden krijgen.

Heb je nog vragen, stuur ons een mail of bel ons op. Heb je geen beltegoed dan stuur je ons een sms of een appje, dan bellen we jou. Wij helpen je graag… en dat kost je helemaal niks!

Je bent niet de enige: in bijna elke klas zitten 4 of meer kinderen met gescheiden ouders.

Buitengewoon Meditation

Ben je nieuwsgierig geworden, heb je vragen of wil je meer weten over Buitengewoon Mediation bel dan gerust naar 046 – 78 52 323 of maak gebruik van het onderstaand contactformulier.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"WHAT HAPPENS TO YOU ISN’T ALWAYS WITHIN YOUR CONTROL. BUT HOW YOU HANDLE IT, IS"

   

Onze organisatie is samenwerkingspartner van het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) en werkt met dezelfde werkwijze en methodiek 1 Gezin, 1 Plan.

046 - 78 52 323 info@buitengewoonmediation.nl