Kinderalimentatie

Het achterliggende idee voor de kinderalimentatie is dat jij en je partner ook na de scheiding financieel verantwoordelijk blijven voor de kinderen. Of je recht hebt op kinderalimentatie hangt af van de behoefte van de kinderen en de draagkracht van beide ouders. Dat betekent dus niet dat de minst verdienende ouder altijd recht heeft op kinderalimentatie. Ook bij co-ouderschap is kinderalimentatie mogelijk als de ene ouder niet in staat is in financiële de behoefte van de kinderen te voorzien en de andere ouder wel. Er kan dan ook een verdeling naar draagkracht gemaakt worden.

De aanspraak op kinderalimentatie hangt samen met de leeftijd van het kind. Partners zijn verplicht hun minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) te onderhouden. Voor jongmeerderjarigen tussen de 18 en 21 jaar zijn jullie verplicht de kosten van het levensonderhoud en studie te betalen.

Uitgangspunt voor de berekening van kinderalimentatie is dat de kinderen op dezelfde wijze kunnen doorleven als voor de scheiding. Dat kun je bepalen door onder andere te kijken naar hobby’s, school, kleding en vakanties. Vind je dit lastig te bepalen dan heeft het NIBUD uitgebreide informatie over wat kinderen kosten afhankelijk van leeftijd en gezinsinkomen. Op de website www.nibud.nl kun je mogelijk antwoorden vinden. Wij helpen je er uiteraard ook bij.

Het is niet mogelijk om afstand te doen van kinderalimentatie. Wel kan de verzorgende partner op een bepaald moment afzien van kinderalimentatie. Het recht op kinderalimentatie blijft echter bestaan. In het geval van kinderalimentatie moet de bijdrage worden voldaan aan de verzorgende partner of aan de jongmeerderjarige.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is een bijdrage in het levensonderhoud. Deze plicht ontstaat als de inkomens tijdens het huwelijk behoorlijk verschillen. Jullie zijn vrij om met elkaar afspraken te maken over alimentatie en deze vast te leggen in het echtscheidingsconvenant.

De rechter hanteert bij de bepaling van de alimentatie de volgende uitgangspunten:

  • behoefte: bij welk bedrag blijft de levensstandaard van de ex-partner en eventuele kinderen gelijk;
  • verdiencapaciteit: het verdienen van eigen inkomen of de mogelijkheid daartoe;
  • draagkracht; hoeveel kan er maximaal aan alimentatie betaald worden.

Een draagkrachtberekening wijst uit of de alimentatieplichtige aan de alimentatiebehoefte van de ander en eventuele kinderen kan voldoen. Er kan nooit meer alimentatie worden betaald dan de draagkracht toestaat. In geval van kinderalimentatie gaat deze voor partneralimentatie.

Duur alimentatieplicht

De maximale termijn voor partneralimentatie bedraagt 12 jaar. Duurde jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap vijf jaar of korter en zijn er geen minderjarige kinderen bij betrokken? Dan is de termijn gelijk aan de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wil je meer informatie ontvangen? Je kan ons vrijblijvend bereiken op info@buitengewoonmediation.nl of ga naar contact.

Ga naar contact

Buitengewoon Meditation

Ben je nieuwsgierig geworden, heb je vragen of wil je meer weten over Buitengewoon Mediation bel dan gerust naar 046 – 78 52 323 of maak gebruik van het onderstaand contactformulier.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"WHAT HAPPENS TO YOU ISN’T ALWAYS WITHIN YOUR CONTROL. BUT HOW YOU HANDLE IT, IS"

   

Onze organisatie is samenwerkingspartner van het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) en werkt met dezelfde werkwijze en methodiek 1 Gezin, 1 Plan.

046 - 78 52 323 info@buitengewoonmediation.nl